Norske klejner

20131220-131609.jpg

Nomnomnom! Nogen fik mig til at lave norske klejner. Fra nu af skal man lave dem selv, kun! Ikke kun mig, men alle andre også også, for de er SÅ meget bedre. Vi spiste to og fik en bitte smule kvalme og det endda selvom vi havde lavet dem lidt mindre efter princippet om at små kager er finere. Lidt ligesom med hundehvalpe – de er også sødere end store hunde.

Det er nemt nok og foregår som følger.

Norske klejner:

120 g margarine
1,5 dl letmælk
15 g gær
50 g sukker
1 tsk kardemomme
skal fra en citron
2 æg
ca. 500 g mel
1 pakke palmin

Desuden:
saften af 1 citron
Flormelis

Smelt margarinen for lav varme i en kasserolle. Hæld mælken over og kom massen op i din skål. Rør sukker og gær i. Hæld kardemomme, citronskal og 400 g mel i. Rør rundt. Tilsæt æg og rør og ælt og rør og ælt. Efterhånden tilsættes de resterende 100 g mel og dejen får lov at hæve lunt til den har dobbelt størrelse – ca. 1 times tid.

Del dejen i 2-3 stykker alt efter hvor meget bordplads du har. Rul ud i rektangler og skær ud med en spids kniv i rektangler af en passende størrelse. Vores var nok 10×13-14 cm. Skær et 3-4cm snit i midten af rektanglen på skrå, træk det ene hjørnet igennem og stræk til en klejneform.

Smelt palminen. Vi begyndte at koge klejnerne, da palminen sydede om en tændstik ligesom det gælder for fritureolie. Det går stærkt! Hav fedtsugende papir (køkkenrulle) og et par gafler klar til at vende klejnerne undervejs. Når de er pænt gyldenbrune tages de op og køler af på papir.

Rør glasuren af citronsaft og flormelis. Brug evt. en sprøjtepose til at få glasuren til at ligge nogenlunde pænt på de afkølede klejner.

Man kunne fristes til at tro, at det er et dagsprojekt med klejnerne, men det passer ikke. Fra vi gik igang med at røre dejen til vi sad med te og klejner i munden gik der 2,5 time – inklusiv slappe-af-snakketid mens dejen hævede – sikkert også lidt længere end den behøvede hævede den nok. Ergo – sæt igang.

20131221-194354.jpg

20131221-194438.jpg

20131221-194401.jpg

20131221-194410.jpg

Reklamer

5 responses to “Norske klejner

  1. Argh man! Jeg ELSKER norske klejner! Tortur at læse at du har lavet dem – for jeg har ikke fået en eneste (ikke engang en købt) én i år 😦 Lige pludselig var det bare ikke jul længere! 😮 suk suk suuuuk!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s